Seniortraning.se - hälsa, välmående och seniorträning för 60plus.

Träna dig frisk!

Har du ont i kroppen? Känner du dig trött, håglös och urlakad på energi? Är det en förkylning på gång, eller är det bara helt enkelt så att du behöver röra på dig lite mer? När du har ont eller är nedstämd kan fysisk träning kännas som en dålig idé. Men, det är faktiskt då du behöver det som mest. Forskning visar att det går att träna sig frisk från många av de vanligaste åkommorna. Häng med!

Att träna är rena hälsokuren

Att träna motverkar inflammationer i kroppen, stärker skelett och leder och ökar ämnesomsättningen. Dessutom förbättrar träning insulinkänsligheten och blodsockernivån, sänker blodtrycket och minskar risken för blodproppar. Alla dessa hälsofördelar är om möjligt ännu viktigare för en person som inte redan är kärnfrisk. Kom ihåg; motion är gratis medicin, utan några negativa biverkningar och med långsiktiga fördelar.
Att träna gör oss mindre känsliga för smärta. Träningen sätter fart på smärtstillande endorfiner och hormoner som får oss att må bra, helt enkelt. Effekten ser du direkt, du blir piggare och om du har ont så försvinner smärtan när du är aktiv. Och att träna behöver inte betyda att du kör ett långt och hårt pass på gymmet, springer en mil eller tar ut dig helt. Se bara till att hålla dig aktiv på något vis. Ta en promenad i skogen, gå på löpbandet, cykla på motionscykeln, eller stretcha.

Att motionera förebygger fysisk och psykisk sjukdom

Att motion både förebygger och behandlar fysisk och psykisk sjukdom är vetenskapligt bevisat. Men precis som med de flesta mediciner behövs kontinuitet. Fem minuter då och då är kanske inte tillräckligt. Det krävs regelbundenhet och att man är aktiv åtminstone i någon halvtimme. Man behöver inte älska att röra på sig eller den aktivitet man utför, hjärnan och kroppen kommer att vara tacksamma ändå. Att göra någonting är bättre än att göra ingenting!

Huvudvärk: Pröva mindfulness-­övningar

Huvudvärk kan ha många orsaker. Stressrelaterad huvudvärk kan lindras av lugn, avstressande träning som yoga och mindfulness. Måttlig träning som cykling kan enligt forskning minska migränanfall. Ökad blodcirkulation kan ha positiv effekt på huvudvärk, men ökat blodtryck kan även öka huvudvärken. Känn dig fram vad som fungerar bäst för just dig och din kropp.

Astma: Träna kondition och styrka

Fysisk träning förbättrar den fysiska förmågan, minskar andfåddheten och förbättrar de ansträngningsutlösta andningsbesvären. Personer med en mild till måttlig astma kan träna som vanligt, gärna både kondition och styrketräning. Rekommenderad träning är simning, bollspel, cykelträning, promenader och land- eller vattengymnastik. Personer med grav astma rekommenderas styrketräning, rörlighetsträning och lättare fysisk aktivitet.

Ont i ryggen: Fokusera på core-pass

Träna upp musklerna i ryggen och bålen genom styrketräning och core-pass som bygger upp din inre korsett. Starka rygg- och magmuskler hjälper mot många typer av ryggont. Ofta beror ryggont på dålig hållning. Ridning och dans är träning som är bra för hållningen. Tänk även på att sträcka på dig och att inte sitta med för böjd nacke vid dator eller telefon – klassiska bovarna till problemen ofta.

Sömnproblem: Trötta ut kroppen rejält

Motion är en av de viktigaste åtgärderna för bättre sömn. Men träna inte för sent på kvällen så att du är uppe i varv när du ska sova. Jogga, gå på svettiga gruppträningspass eller anmäl dig till en boot camp, högintensiv militärträning, för att ta ut dig riktigt ordentligt och trötta ut kroppen. Nya studier visar dock att det kan ta månader innan träningen har effekt för den med grava sömnproblem – men håll ut, den hjälper.

Nedstämdhet och oro: Promenera, dansa – allt funkar

Om du inte även har fysiska problem kan du träna vad som helst – all fysisk aktivitet är bra mot nedstämdhet, depression och oro och har även visat sig bra i förebyggande syfte. Gå härliga långpromenader, anmäl dig till en danskurs eller börja jogga med en kompis eller med en arrangerad jogginggrupp om du vill bli extra uppiggad under träningen.

Värk och stelhet: Satsa på vattengympa

Bikram yoga, där man tränar yoga i ett uppvärmt rum (omkring 40 grader), är snäll mot stela leder. Även Yin yoga är bra mot stelhet och gör att du kommer åt bindväven och blir mjukare och vigare i kroppen. Simning och vattengymnastik är också skonsamt mot ömma leder. Promenader med stavgång och cykling rekommenderas för personer med artros, där det är viktigt att använda lederna och bygga upp muskler och brosk så att värken minskar.

Se så, ut och rör på er!

Rekommenderas

Kost

En nyttigare frukost

Tillhör du dem som hoppar över frukosten på grund av stressiga morgnar eller ingen aptit?...

Aktivt Åldrande

Träning och kontinuitet

Den fråga som ofta kommer upp när vi talar om träning är hur man får...

FÖLJ OSS

På sociala medier uppmuntrar vi dig att använda #Seniortraning för att dela dina framsteg, motivera andra och hitta inspiration.